Może zaskoczę Was tym daniem, tym
bardziej, że jest to danie dietetyczne. Jak widać też tak można. Sam pomysł
narodził się gdy kupiłam książkę i zobaczyłam pizzę na tortilli. Bardzo mi się
to spodobało. Przepis zmieniłam i tak powstało prezentowane danie. Polecam.
Składniki: na
dwie porcje
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej
- 2 plasterki szynki (pakowana, Morliny)
- 65 g sera żółtego light
- 1 pomidor
- 40 g pieczarek
- ½ małego jajka
- ½ łyżeczki oleju
- 7 g ketchupu (1 łyżeczka)
- ½ cebuli
- ½ opakowania małego jogurtu
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- oregano
Wykonanie:
Na blachę
wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim placek tortilli. W kubeczku
mieszamy razem ½ jajka i ½ łyżeczki oleju. Doprawiamy solą, oregano i pieprzem.
Masą smarujemy tortillę. Następnie układamy na niej drugi placek. Ketchup
rozprowadzamy na tortilli. Posypujemy połową startego lub drobno pokrojonego
sera. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną szynkę, cebulę, pieczarki i pomidor. Doprawiamy oregano. Na
koniec posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 oC
przez około 15-20 minut aż ser się rozpuści a spód będzie chrupiący. W tym czasie
przygotowujemy sos z jogurtu razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Po upieczeniu pizzę kroimy na połowę i wykładamy na
nią sos. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: 351 kcal
1 komentarze:
robię podobnie
Prześlij komentarz