Kolejna odsłona szparagów. Dzisiaj w
formie zupy. Dodatkowo z wykorzystaniem łykowatych, twardych części. Dzięki
temu nic się nie zmarnuje. Polecam.
Składniki:
- Twarde części z dwóch pęczków szparagów zielonych
- 3 ziemniaki
- 100 g fileta z kurczaka
- Woda ok. 1 ½ l
- Sól
- Pieprz biały
- Śmietana słodka/ opcjonalnie
Wykonanie:
Szparagi kroimy
na kawałki i umieszczamy razem z filetem w garnku z wodą. Zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy. Kroimy. Dodajemy do szparagów. Całość solimy i gotujemy do
miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Blendujemy/ miksujemy na gładko.
Przelewamy przez sito (niezbyt gęste). W ten sposób pozbywamy się łyka. Zupę
doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą i dodajemy opcjonalnie śmietanę.
Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz