Sezon na szparagi w pełni. Są przepyszne.
Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i
nieskomplikowane. Polecam.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 młoda cukinia
- 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka
- 1 czerwona papryka
- Ser mozzarella
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- Bulion/ woda
- olej
Wykonanie:
Paprykę kroimy
na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut w temp. 180 o C, aby
później usunąć skórkę. Cukinię kroimy na plasterki, wykładamy na sitko i lekko
solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość
oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części (wystarczy odłamać), pozostałe kroimy na
kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki
i również wykładamy do pozostałych składników. Podlewamy niewielką ilością
bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Chwilę razem dusimy, aż zmięknie cukinia. W oddzielnym garnku gotujemy w
osolonej wodzie makaron. Na talerz wykładamy ugotowany makaron i warzywa z mięsem.
Posypujemy startą mozzarellą. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz