Recent Posts

środa, 1 maja 2019

Makaron orkiszowy z cukinią i szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam.



Składniki:
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 młoda cukinia
  • 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • Ser mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Bulion/ woda
  • olej



Wykonanie:

Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut w temp. 180 o  C, aby później usunąć skórkę. Cukinię kroimy na plasterki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części (wystarczy odłamać), pozostałe kroimy na kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki i również wykładamy do pozostałych składników. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy, aż zmięknie cukinia. W oddzielnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Na talerz wykładamy ugotowany makaron i warzywa z mięsem. Posypujemy startą mozzarellą. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz