Recent Posts

czwartek, 16 maja 2019

Orkiszowy zakwas do żurku

Kiedyś myślałam, że zrobienie zakwasu do żurku jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Kilka dni i gotowe. A jaki smaczny żurek z własnego zakwasu wychodzi. Koniecznie spróbujcie.



Składniki:
  • 4 ½ szklanki przegotowanej wody
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Skórka z kromki chleba razowego




Wykonanie:

Do słoja wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby przestygła (do letniej). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z chleba i ząbki czosnku. Mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja postawiłam na oknie, na słońcu). Codziennie mieszamy zakwas. Po około 4 - 5 dniach zakwas jest gotowy. Przelewamy do butelki przez sito. Możemy użyć go bezpośrednio do zupy lub wstawić do lodówki na kilka dni. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz