Były już śledzie opiekane w zalewie,
rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak
powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki
zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie.
Składniki:
Pulpety:
- 2 kg filetów z ryb
- ½ kg świeżego boczku
- 5 łyżeczek soli
- 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb
- ¾ szklanki bułki tartej
Zalewa:
- 1 ½ l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych warzyw
- 250 ml octu 10%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula (pokrojona w ćwiartki)
- 1 łyżeczka naturalnej vegety
Wykonanie:
Filety z ryb i
boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (średnie oczka). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb.
Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na
złoty kolor z każdej strony. Do garnka wlewamy wodę, ocet i do pozostałe
składniki. Zagotowujemy. Do zalewy dodajemy pulpeciki i pozostawiamy do
następnego dnia. Po tym czasie ponownie zagotowujemy zalewę z pulpecikami.
Delikatnie przez chwilę gotujemy i umieszczamy w słoikach. Zamykamy. Po
wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce. Teraz czekamy już tylko na „później”.
(Gdyby zabrakło zalewy pamiętajcie o
proporcjach). SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz