Recent Posts

czwartek, 24 stycznia 2019

Fałszywy zając czyli pieczony klops z jajkiem

Podobno danie to powstało na terenie Borów Tucholskich. Specyficznym dodatkiem są ugotowane jajka na twardo ułożone wzdłuż w środku potrawy. Danie proste w wykonaniu a jakże efektowne no i smaczne. Polecam.


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka (surowe)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki mleka
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Naturalna Vegeta (przepis na blogu)
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 jajek ugotowanych na twardo 






Wykonanie:

Do bułki tartej dodajemy mleko (dzięki temu pieczeń będzie delikatniejsza). Natkę pietruszki siekamy drobno. Podane składniki: dwa jajka, bułkę, pietruszkę dodajemy do mięsa mielonego. Z jajek ugotowanych na twardo odcinamy końcówki, które drobno kroimy i dodajemy do masy klopsowej. Całość doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Połowę masy wykładamy do naczynia do zapiekania i układamy jajka na twardo. Przykrywamy pozostałą częścią klopsa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 C przez około 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Fałszywego zająca możemy wykorzystać do obiadu jak i na zimno do kanapek. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz