Recent Posts

piątek, 4 stycznia 2019

Surówka z cukinii i rzodkiewek z sosem bazyliowo-czosnkowym

Ostatnio nie miałam zapału do wymyślania nowych potraw. Postaram się jednak poprawić. I tak na początek powiew świeżości i kolorów, gdy za oknem jest biało i sypie śnieg.


Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • Kilka dużych rzodkiewek
  • 1-2 pomidory
  • Ząbek czosnku
  • Garstka listków świeżej bazylii
  • Sól
  • Cukier
  • Sok z cytryny
  • Oliwa
  • Woda





Wykonanie:

Cukinię i rzodkiewki kroimy w spiralne paski (ja użyłam krajalnicy spiralnej, świetnie się sprawdza). Pomidory kroimy na kawałki. Do naczynia miksującego wkładamy ząbek czosnku, listki bazylii, oliwę (ze 2 łyżki), sok z kawałka cytryny, niewielką ilość wody. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Ponownie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz