Jak wiadomo lasagne (tak się pisze) to rodzaj makaronu. W mojej wersji makaron
zastąpiłam cukinią i tak powstała moja wersja. Smaczna sprawa. No i odchudzona
o makaron. Polecam.
Składniki:
- 3 młode, małe cukinie
- 400 g mięsa mielonego (ja miałam z szynki)
- Kukurydza w puszce (mała)
- 500 g pieczarek
- Sól
- Pieprz
- Sos pomidorowy (do spaghetti)
- Olej
- Vegeta (naturalna)
- Ser typu gouda
Wykonanie:
Cukinie kroimy
na plastry (podłużne) o grubości ½ cm.
Przyprawiamy naturalną vegetą (samodzielnie
zrobioną, przepis na blogu). Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na
niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pierzem. Wykładamy do miski. Na tej
samej patelni smażymy mięso mielone, również je przyprawiamy. Naczynie do
zapiekania smarujemy olejem i układamy kolejno plastry cukinii, mięso mielone,
pieczarki i kukurydzę. Polewamy sosem pomidorowym (ja użyłam własnego, do spaghetti, przepis na blogu). Układamy kolejną
warstwę i postępujemy tak samo. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku w 180 o
C przez około godziny. Na 20 minut przed końcem, zdejmujemy przykrycie i
układamy ser, zapiekamy dalej. I SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz