Świetne danie na lekką kolację na ciepło.
Takie suflety można wymyślać na wiele sposobów. W moim wykonaniu to już druga
wersja i na pewno nie ostatnia. Polecam.
- 1/3 opakowania rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- 60 g kiełbasy polskiej długo dojrzewającej
- Marchewka z groszkiem (opakowanie kartonik 228 g po odcieku)
- Sól
- 2 plasterki sera typu gouda
- Odrobina oleju
Wykonanie:
Mleko wlewamy do
garnka, niewielką ilość odlewamy do rozprowadzenia mąki. Podgrzewamy i wlewamy
mleko z mąką. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy szpinak. Mieszamy aż się
rozmrozi. Zdejmujemy z ognia. Wkładamy odsączone warzywa, drobno pokrojoną
kiełbasę i przepuszczony przez praskę czosnek. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka
umieszczamy w masie warzywnej. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do
masy. Delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy solą. Naczynia do zapiekania
smarujemy olejem. Wlewamy masę. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 OC
przez 30 minut. Pod koniec pieczenia na sufletach układamy ser. Podajemy na
ciepło. SMACZNEGO.
7 komentarze:
Brzmi dobrze, fajny pomysł na obiad! :)
Witaj, na obiad też może być, ja zrobiłam na kolację. Było smacznie i zdecydowanie powtórzę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Chyba nigdy nie jadłam sufletu. Chętnie spróbuję :)
Witaj, zdecydowanie polecam. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Hm... Chyba już wiem, co zrobię dziś na kolację :D
Witaj, napisz jak smakowało. Ciekawa jestem Twojej opinii. Pozdrawiam.
To mi się podoba
Prześlij komentarz