Recent Posts

środa, 17 października 2018

Burger z indyka z sosem tatarskim – inaczej

Dzisiaj burger w innej odsłonie. Nie to mięso i nie ten sos a jednak podobnie. Danie zdecydowanie dietetyczne. Proste w wykonaniu i smaczne. Mam nadzieję, że się skusicie. Polecam.



Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka (z fileta)
  • Kilka pieczarek marynowanych
  • 1 ogórek małosolny lub kiszony
  • ½ czerwonej małej cebuli
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu typu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Zielona czubryca
  • Odrobina cukru
  • Niewielka ilość oleju





Wykonanie:

Mięso mielone doprawiamy zieloną czubrycą i solą. Formujemy 3 płaskie burgery i smarujemy je niewielką ilością oleju z obu stron. Grillujemy kilka minut z obu stron ( nie zbyt długo aby mięso nie zrobiło się suche). Pieczarki, cebulę, ogórek i pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przygotowany sos wykładamy na burgera. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Barbara pisze...

Wygląda świetnie! Chyba wiem, co przygotuję na obiad! :)

Prześlij komentarz