Rozpoczęłam zbiór cukinii z mojego
ogródka. Te najmłodsze są najsmaczniejsze. Większe muszą zaczekać na inną potrawę.
W tym roku udało się coś ocalić przed ślimakami i dzięki temu mogę
wykorzystywać cukinię do surówek.
Składniki:
- Po ½ młodej zielonej i żółtej cukinii
- 2 małe pomidory
- Kilkanaście listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Cukier
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Cukinie skrawamy
na długie, cienki paski. Idealnie do tego celu nadaje się obieraczka do warzyw.
Pomidory parzymy (polewamy wrzątkiem) i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i dodajemy do
cukinii. Listki bazylii umieszczamy w małym podręcznym mikserze lub w
moździerzu. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku oraz mielony
pieprz. Ucieramy na jednolitą masę. Sos powinien mieć wyrazisty smak.
Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Delikatnie lekko mieszamy. I gotowe.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz