Pewnie każdy z nas zna pieczone piersi z
kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek –
brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z kaczki.
Niezmiernie się ucieszyłam. Bo kto ich nie lubi. Pycha.
Składniki:
- Piersi z kaczki dowolna ilość
- Kilka brzoskwiń
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
Wykonanie:
Skórę na kaczych
piersiach lekko nacinamy. Całość nacieramy solą, przyprawiamy pieprzem i
majerankiem. Z brzoskwiń usuwamy pestki. Owoce kroimy na kawałki. Obkładamy
nimi piersi i pozostawiamy do zamarynowania (można nawet zostawić na noc w lodówce. Marynujemy odwrotnie niż pieczemy, czyli skórą do dołu. Aromaty brzoskwiń lepiej przejdą). Następnie pieczemy w
piekarniku w temperaturze 190 oC około godziny (zależy od wielkości i ilości, ja miałam ich 6) na początku skórą do
góry. Potem podpiekamy z drugiej strony i przykrywamy folią aluminiową aby
piersi nam nie wyschły. Warto podczas pieczenia sprawdzać widelcem (nakłuć) czy piersi są odpowiednio
upieczone i miękkie. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz