Kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii
i dodatkowo bakłażana. Można je traktować jako danie jednogarnkowe. Wystarczy
dorzucić do niego bagietkę i obiad gotowy. Smacznie i szybko.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 1 bakłażan
- 300 gram mięsa mielonego z indyka
- Pomidory krojone z puszki
- 1 czerwona papryka
- Kilka pieczarek
- 1 jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- Mleko około 50 ml
- Olej
- Sól
- Pieprz
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Bułkę tartą
zalewamy mlekiem (tak aby bułka stała się
wilgotna). Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy
solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe klopsiki.
Podsmażamy je na patelni z każdej strony. Cukinię i bakłażana kroimy w dużą
kostkę i umieszczamy również na patelni. Smażymy razem. Paprykę kroimy na małe kawałki
a pieczarki w plasterki. Dodajemy do całości. Na koniec dodajemy pomidory z
puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Dusimy
pod przykryciem około 15-20 minut. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Mniej zmywania, to zawsze lepsza opcja :)
Witaj, dokładnie jak piszesz. Niekiedy warto ułatwić sobie życie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz