Sałatkę przygotowałam na kolację, ale
będzie idealnie pasowała jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi czy też
jako potrawa na święta. Moja trafiła do pudełek – też tak można. Szybko,
smacznie i ładnie. Polecam.
Składniki: na dwie
porcje
- 1 gotowany burak ćwikłowy (ja kupiłam gotowy)
- 2 płaty śledzia solone z oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki majonezu typu light
- Sól
- Pieprz
- Szczypiorek
Wykonanie:
Śledzie moczymy
w wodzie około 30 minut – do godziny w zależności jak bardzo są słone. Jajka
gotujemy na twardo. Buraka kroimy w kostkę. Wykładamy do pojemników lub do
miski. Następnie kroimy śledzie i wykładamy na buraka. Posypujemy pieprzem. W
dalszej kolejności ścieramy na tarce warzywnej jajka. Posypujemy lekko solą.
Wkładamy i rozsmarowujemy majonez. Na koniec posypujemy posiekanym
szczypiorkiem. Można pozostawić na jakiś czas w lodówce aby smaki się
przegryzły. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz