Recent Posts

wtorek, 24 kwietnia 2018

Kolorowa sałatka śledziowa z burakiem czerwonym

Sałatkę przygotowałam na kolację, ale będzie idealnie pasowała jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi czy też jako potrawa na święta. Moja trafiła do pudełek – też tak można. Szybko, smacznie i ładnie. Polecam.


Składniki: na dwie porcje
  • 1 gotowany burak ćwikłowy (ja kupiłam gotowy)
  • 2 płaty śledzia solone z oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki majonezu typu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypiorek






Wykonanie:

Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut – do godziny w zależności jak bardzo są słone. Jajka gotujemy na twardo. Buraka kroimy w kostkę. Wykładamy do pojemników lub do miski. Następnie kroimy śledzie i wykładamy na buraka. Posypujemy pieprzem. W dalszej kolejności ścieramy na tarce warzywnej jajka. Posypujemy lekko solą. Wkładamy i rozsmarowujemy majonez. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można pozostawić na jakiś czas w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz