Recent Posts

piątek, 1 września 2017

Udka kurczaka bez skóry w papryce

Dzisiaj w roli głównej, kurczak i papryka. Sezon na paprykę trwa. Bardzo lubię gdy papryka zanim trafi do dania jest upieczona, pozbawiona skóry. Potrawa bardzo smaczna, może Wam też przypadnie do gustu. Polecam.



Składniki:
  • 4 udka z kurczaka pozbawione skóry
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • Sól
  • Papryka słodka mielona
  • Papryka ostra mielona
  • Serek topiony – trójkąt śmietankowy
  • 1 łyżeczka oleju
  • woda






Wykonanie:

Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy (ułożone skórką do góry) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C na górnej półce – grzanie góra. Po upieczeniu pozostawiamy najlepiej pod przykryciem do wystygnięcia. Udka przyprawiamy solą i intensywnie papryką, słodką i ostrą w zależności od upodobania. Na patelnię wlewamy olej i rozsmarowujemy go równomiernie, rozgrzewamy. Smażymy udka z obu stron. Podlewamy wodą około 250 ml wody. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Z pieczonych papryk zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki. Dodajemy do kurczaka. Dusimy do miękkości kurczaka. Pod koniec dodajemy serek topiony. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. SMACZNEGO.

2 komentarze:

zawieszam pisze...

mięcho zawsze jest dobre, takie zwłaszcza

Smaki Ewy pisze...

Witaj, a jakie było smaczne :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam

Prześlij komentarz