Recent Posts

piątek, 8 września 2017

Pizza z szynką na spodzie z tortilli

Może zaskoczę Was tym daniem, tym bardziej, że jest to danie dietetyczne. Jak widać też tak można. Sam pomysł narodził się gdy kupiłam książkę i zobaczyłam pizzę na tortilli. Bardzo mi się to spodobało. Przepis zmieniłam i tak powstało prezentowane danie. Polecam.



Składniki: na dwie porcje
  • 2 placki tortilli pełnoziarnistej
  • 2 plasterki szynki (pakowana, Morliny)
  • 65 g sera żółtego light
  • 1 pomidor
  • 40 g pieczarek
  • ½ małego jajka
  • ½ łyżeczki oleju
  • 7 g ketchupu (1 łyżeczka)
  • ½ cebuli
  • ½ opakowania małego jogurtu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • oregano








Wykonanie:

Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim placek tortilli. W kubeczku mieszamy razem ½ jajka i ½ łyżeczki oleju. Doprawiamy solą, oregano i pieprzem. Masą smarujemy tortillę. Następnie układamy na niej drugi placek. Ketchup rozprowadzamy na tortilli. Posypujemy połową startego lub drobno pokrojonego sera. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną szynkę, cebulę,  pieczarki i pomidor. Doprawiamy oregano. Na koniec posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w  nagrzanym piekarniku do 190 oC przez około 15-20 minut aż ser się rozpuści a spód będzie chrupiący. W tym czasie przygotowujemy sos z jogurtu razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Po upieczeniu pizzę kroimy na połowę i wykładamy na nią sos. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: 351 kcal

1 komentarze:

Monia Optymistka pisze...

robię podobnie

Prześlij komentarz