Recent Posts

wtorek, 5 września 2017

Kasza jaglana z jabłkiem i miodem w anyżowym aromacie

Dzisiaj przedstawiam dietetyczny deser na bazie kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną można wykorzystywać do dań słodkich jak i słonych. Tym razem proponuję na słodko. Może się skusicie.



Składniki: / na dwie porcje
  • 65 g suchej kaszy jaglanej
  • 170 g obranego jabłka
  • 25 g miodu
  • ½ łyżeczki anyżu




Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy kasza „wypije” nadmiar wody (jeżeli mamy za dużo wody możemy ją odparować, ale należy pamiętać o mieszaniu aby się nie przypaliła), dodajemy miód. Dokładnie go rozprowadzamy. Rozkładamy do dwóch miseczek. Na małej patelni wykładamy obrane i pokrojone jabłko. Wlewamy niewielką ilość wody, dosypujemy anyż i gotujemy aż jabłka będą miękkie i szkliste a wody się pozbędziemy. Wykładamy na wcześniej ugotowaną kaszę. Możemy podawać na ciepło lub zimno. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: 196 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz