Recent Posts

niedziela, 7 stycznia 2018

Stek ze strusia – marynowany

Pierwszy raz w życiu jadłam strusia. Mięso lekko podobne do wołowiny, ciemne ale mimo to specyficzne. Pozbawione trudnych do pogryzienia włókien. Muszę przyznać, że jest bardzo smaczne. Szkoda tylko, że jest drogie i trudno dostępne. Jeżeli jednak kiedyś będziecie mieli okazję wypróbować to koniecznie spróbujcie. Polecam.


Składniki:
  • 2 steki ze strusia



Marynata
  • 1 łyżka oleju kujawskiego cytryna – bazylia
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Sól
  • Pieprz czarny






Wykonanie:

Steki lekko rozbijamy. Z oleju, sosów i i octu przygotowujemy marynatę. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Marynatą dokładnie pokrywamy steki i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania. Po tym czasie grillujemy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Podobnie jak wołowinę. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz