Recent Posts

piątek, 11 sierpnia 2017

Tagliatelle z cukinii z grillowanym łososiem w sosie szpinakowo – jogurtowym

Muszę przyznać, że danie wyszło mi perfekcyjnie (skromność to podstawa J). Jest przepyszne a sos – rewelacja. Nic więcej nie dodam, koniecznie wypróbujcie.



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • 2-3 kawałki łososia
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku (liście)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziołowa przyprawa do ryb






Wykonanie:

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak i po chwili przeciśnięty przez praskę szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Razem przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinii nie obieramy, kroimy w długie płaty – najlepiej kroić obieraczką do warzyw. Łososia przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i ewentualnie dodatkowo solą. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy cukinię (tak aby była elastyczna). Łososia grillujemy kilka minut. Do szpinaku dodajemy jogurt, ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Na talerz wykładamy cukinię, sos i łososia (przed położeniem usuwamy skórę). SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz