Recent Posts

niedziela, 1 października 2017

Sałatka z grillowanym antrykotem wołowym w sosie jogurtowym

Danie idealne na lekką kolację. Antrykot najlepiej wybrać, dojrzewający (w opakowaniu) wówczas macie większe prawdopodobieństwo, że po grillowaniu będzie on miękki i soczysty. Warto też pamiętać aby miał on wygląd marmurkowaty, lekko przerośnięty tłuszczykiem. To też zwiększa szansę na dobre mięso.

Składniki: na dwie porcje
  • 160 g sałata rzymska
  • 100 g grillowany antrykot wołowy
  • 190 g mrożona mieszanka warzyw (małe marchewki, kalafior, fasolka szparagowa)
  • 1 mały świeży ogórek
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • Przyprawa tzatziki
  • Łyżeczka oleju
  • Sól
  • Pieprz


Wykonanie:

Do jogurtu dodajemy przyprawę tzatziki. Mieszamy. Ogórka ścieramy na tarce warzywnej , lekko solimy i po chwili wraz z wytworzonym sokiem dodajemy do jogurtu. Odstawiamy do lodówki. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju. Rozgrzewamy i dodajemy mieszankę warzywną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Ewentualnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa będą odpowiednio miękkie (al. dente). Sałatę rzymską kroimy na kawałki. Wykładamy na talerz. Grillowany antrykot kroimy w cienkie paski i kładziemy na sałacie razem z wystudzonymi warzywami. Na górę wykładamy przygotowany sos jogurtowy. I gotowe. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna jednej porcji: ok.225 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz