Recent Posts

sobota, 15 lipca 2017

Cielęcina duszona w pomidorach i tymianku

Pisałam, że cielęcinę  trudno kupić ale jak już kupię to kupuję na co najmniej na 2-3 obiady. Tak oczywiście było tym razem. Dzięki temu dzisiaj prezentuję cielęcinę duszoną w pomidorach i tymianku. Tymianek zdecydowanie nadaje specyficznego dla siebie aromatu. Może się skusicie.



Składniki:
  • Cielęcina około 1 kg (aby można było pokroić na kawałki typu bitki)
  • Pomidory krojone w puszce
  • 2 cebule
  • Kilka gałązek tymianku
  • Masło klarowane
  • Bulion ok. 300 ml
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Mąka



Wykonanie:

Cielęcinę kroimy w plastry (można trochę rozbić), przyprawiamy solą i białym pieprzem. Obtaczamy w mące. Cebulę kroimy na połowę i dalej w plasterki. Na patelni wykładamy masło klarowane. Przesmażamy plastry cielęciny. Następnie przekładamy do garnka w którym będziemy dusić cielęcinę i podlewamy bulionem. Na patelni na której smażyliśmy cielęcinę przesmażamy cebulę i dodajemy do cielęciny. Do mięsa również dodajemy pomidory z puszki i gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec mięso wyjmujemy, usuwamy tymianek. Powstały sos miksujemy, ewentualnie doprawiamy i ponownie w sosie umieszczamy cielęcinę. Podajemy z ziemniakami lub kluskami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz