Recent Posts

sobota, 17 czerwca 2017

Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską

Schab jest bardzo wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju roladki i rolady. Na dzisiaj proponuję roladki o wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką.



Składniki:
  • Schab
  • Boczek parzony
  • Zielona świeża papryka
  • Suszone pomidory w oleju
  • Kilka pieczarek
  • Musztarda francuska
  • Chrzan tarty
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Bulion/ kostka bulionowa







Wykonanie:

Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie układamy po plasterku boczku, kawałku pomidora, papryki i pieczarki. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami (ja zawsze używam do tego celu nitki). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy roladki z każdej strony. Po chwili podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy roladki, powstały płyn zlewamy, miksujemy i przecedzamy przez sito. Z roladek usuwamy nitki i ponownie umieszczamy w sosie. Zagotowujemy i SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz