Recent Posts

piątek, 19 września 2014

Kotlety mielone z gorgonzolą

Tak zrobione kotlety mielone są odmianą dla tych klasycznych - często goszczących na naszych stołach. Mięso mielone daje nam masę fantastycznych pomysłów, wystarczy tylko wyobraźnia. Smak zależeć będzie przede wszystkim od jego jakości. Dlatego przestrzegam przed mięsem "garmażeryjnym" - słonym i nie wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie.


Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego
  • Op. Sera gorgonzola
  • 2 jajka
  • Bułka tarta ok. 200 ml
  • 100 ml mleka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka mielona słodka
  • Olej do smażenia



Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola ( ok. 2 x 2 cm ), placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz