Pyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto.
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1 kg cukinii
- 1 kg papryki ( różne )
- ½ kg cebuli
- ½ kg marchwi
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 i 2/3 szkl. octu
- 1 i 2/3 szkl. cukru
- 3 i ½ łyżki soli
- 8 goździków
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Liść laurowy
- Olej
Wykonanie:
Gotujemy zalewę
z podanych składników. Ogórki kroimy w plasterki ( można użyć przystawki do
maszynki do mięsa), tak samo postępujemy z cukinią ( jeżeli jest to młoda
cukinia, nie obieramy jej gdy jest starsza obieramy i usuwamy nasiona ). Cebulę
kroimy w pół plasterki, paprykę w słupki ( 3 na ½ cm ), marchewkę ścieramy na
tarce o dużych oczkach, pietruszkę siekamy, czosnek w plasterki. Całość
zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Całość puści sok. Po
tym czasie do sałatki wlewamy wcześniej przygotowaną zalewą, mieszamy i
pozostawiamy na 30 minut. Wkładamy do słoików i do każdego słoika wlewamy
łyżeczkę oleju. pasteryzujemy ok. 20 minut. SMACZNEGO.
47 komentarze:
Sałatka zrobiona w kilku słoikach, jest przepyszna!
Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Polecam również inne przepisy. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Dziś zrobiłam , jest extra , dziękuję za przepis :)
Witaj, cieszę się bardzo, że smakuje. Tym bardziej zadowolona jestem gdy jest to mój autorski przepis. Widać, że pod tym względem gusta mamy podobne. Polecam się na przyszłość. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Witam.Mam pytanie ,czy słoiki z sałatką muszą być zalane do końca wodą ?
Witaj, na ogół tak jest, że przetwory zalewamy tak aby były w całości przykryte. Sądzę, że jeżeli zabraknie niewielkiej ilości to się nic nie stanie. Zalewa to smak i konserwant. Pozdrawiam.
Eitam serdecznie, a zalewę gotujemy?
Witaj, oczywiście, że zalewę gotujemy. W pierwszym zdaniu dotyczącym wykonania jest na ten temat zapis. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Przepraszam, nie doczytałam. Ale zrobiłam wczoraj z połowy składników i wyszło pysznie! Naprawdę polecam!
Witaj, bardzo mi miło, że smakuje. Polecam się na przyszłość. Takie komentarze cieszą najbardziej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Po jakim czasie można ją jeść?
Witaj, możesz ją jeść jak tylko wystygnie. Warto jednak zaczekać parę dni aby smaki się "przegryzły", wówczas będzie smaczniejsza i bardziej intensywna w smaku. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Odlewamy wodę po godzinie czy do tego co puści dolewamy zalewę ?
Witaj, przepraszam dopiero zobaczyłam Twój wpis. Ugotowaną zalewę dolewamy do tej powstałej w sałatce. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
witam ile słoików pani wyszło w tym przepisie i ile litrowych?
Witaj, nie jestem w stanie powiedzieć ile wyszło słoików. Zwyczajnie nie pamiętam. Sałatki nie robię w tak dużych słoikach. Robię je w różnych, w takich aby starczyło na jeden posiłek. Mały słoik, gdy na dwoje a większy gdy jest nas więcej. Warto tak robić, dzięki temu nie będzie się marnować. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
a ile oleju do zalewy i czy można dodać curry i chili. z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Witaj, zgodnie z przepisem olej dodajemy do każdego słoika po 1 łyżeczce. A jeżeli chodzi o curry lub chili, to oczywiście możesz dodać jeżeli lubisz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Witam, czy jeśli nie mam goździków w domu to czymś zastąpić czy pominąć? pozdr
Witaj, ja bym improwizowała. Zwyczajnie nie dodałabym ich gdybym nie miała. Mówi się trudno. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Witam, czy zalewa ma być gorąca kiedy będę ją wlewać do wcześniej pokrojonych warzyw, które puściły sok? Pozdrawiam
Witaj, najpierw ugotuj zalewę a potem zajmij się sałatką. Jak zrobisz sałatkę, dolej wcześniej przygotowaną zalewę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Mam pytanie czy sałatka wychodzi mocno octowa czy delikatniejsza? Mój mąż nie lubi octu chciałabym żeby była delikatniejsza robiłam z różnych przepisów i zawsze zonk bo za octowa mogę wiedzieć ewentualnie jak zmienić proporcję ;)pozdrawiam Ilona byle nie była całkiem słodka;)
Witaj, osobiście dla mnie nie ma za dużo octu ale wszystko jest kwestią gustu. Jest dosyć delikatna. I tak musisz sama sprawdzić. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Zrobiłem ją wczoraj ale jeszcze nie próbowałem.Dodałem około pół szklanki sosu sojowego.Ciekawe jak wyjdzie.Próbowałem samej zalewy i była dobra.Tylko trzymałem ją trochę dłużej po zlaniu niż 30 min.bo zasnąłem :)
Za przepis dziękuje.
Witaj, bardzo interesujące, że dodałeś sos sojowy. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie. Podziel się później wrażeniami. A to, że dłużej trzymałeś tym się nie przejmuj, najlepszym się zdarza. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Jaki ocet? 6 czy 10%?
Witaj, dopiero zobaczyłam Twój komentarz. Ocet 10%. Chyba nigdy nie używałam 6%. Pozdrawiam.
Super przepis :D właśnie robimy z mama z podwójnej porcji :) i juz nie możemy się doczekać jak ja będziemy próbować za kilka dni :D
Witaj, dla mnie bomba, bardzo smaczna. Koniecznie napisz czy smakowała. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Sałatka przepyszna i prosta do zrobienia.
Witaj, cieszę się , że smakuje. Koniecznie wypróbuj ogórki w pomidorowym sosie, Obiecuję, że się nie zawiedziesz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Witam :) zrobiłam sałatke ale dzisiaj rano zorientowałam się że nie dałam oleju, co teraz zrobić, otworzyć słoiki i dolać olej i jeszcze raz pasteryzować , czy można zostawić bez oleju i nic im nie będzie, dodam że wyszło mi 25 słoiczków i szkada żeby się zmarnowały :( dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Witaj, kiedyś też tak zrobiłam. Nie przejmuj się zbytnio. Nie otwieraj słoików, bo trzeba by było ponownie pasteryzować. Troszkę to zmieni, ale będzie dobrze. Pozdrawiam.
Mam zamiar zrobić dzisiaj tą sałatkę . Muszę sporo zrobić słoików aby było na zimę.
Jeśli chodzi o ogórki to ich nie odbieramy mam rozumiec.
Witaj, dopiero zauważyłam Twój komentarz. Dokładnie tak jak piszesz, ogórków nie obieramy. Pozdrawiam.
Zrobiłam 2 tygodnie temu sałatkę Twojego przepisu. Otworzyłam dzisiaj jedną i się zakochałam . Jest rewelacyjna. Jutro dorabiam następne słoiki , Produkty juz mam . Jutro do dzieła. Dziękuję bardzo.
Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Takie komentarze cieszą najbardziej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Czy goździki wlewamy z zalewą razem do warzyw?.
Witam ja robię cukinie po meksykański. Ona jest właśnie w zalewie pomidorowej i do tego się daje papryczkę chili i słodką oczywiście w proszku. Jest pyszna mój mąż uwielbia. A pani sałatkę dzisiaj właśnie będę robiła.
Witam Cię. Ja robię tą sałatkę już któryś raz... Zawsze wychodzi super wszystkim smakuje innej nie chcą. Dzięki za przepis jest smaczna👍👍👍😉
Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Też ją lubię :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Przepyszna sałatka, szybko się robi😃rewelacja. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 😉
Czy mogę dodać zblanszowana pieczarkę odsączoną z wywywaru?
Moja sałatka po posoleniu zrobiła się gorzka
Prześlij komentarz