poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką - zapiekane w pomidorowej passacie

Jakiś czas temu prezentowałam roladki z mięsa mielonego – bardzo wdzięczny produkt. Dzisiaj przedstawiam kolejną wersję tego dania. Wymaga trochę pracy, ale warto.



Składniki:
  • Mięso mielone wołowo – wieprzowe
  • Mix papryk
  • Passata (przecier pomidorowy)
  • Sól
  • Pieprz
  • cukier
  • Czosnek
  • Olej                                                     
  • Mąka









Wykonanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na części i rozwałkowujemy przez folię na cienkie kotlety. Papryki ścieramy na tarce warzywnej od strony wewnętrznej papryki (nie ścieramy skórki). Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki (boki również lekko do środka). Roladki obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Do garnka wlewamy passatę i płyn z papryk. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę i ewentualnie cukrem (podkręci smak). Zagotowujemy i zalewamy passatą roladki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez ok.  1 godz. – 1 kg. Pod koniec zakładamy na naczynie folię aluminiową. SMACZNEGO. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz