Jakiś czas temu prezentowałam roladki z
mięsa mielonego – bardzo wdzięczny produkt. Dzisiaj przedstawiam kolejną wersję
tego dania. Wymaga trochę pracy, ale warto.
Składniki:
- Mięso mielone wołowo – wieprzowe
- Mix papryk
- Passata (przecier pomidorowy)
- Sól
- Pieprz
- cukier
- Czosnek
- Olej
- Mąka
Wykonanie:
Mięso mielone
przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na części i rozwałkowujemy przez folię
na cienkie kotlety. Papryki ścieramy na tarce warzywnej od strony wewnętrznej
papryki (nie ścieramy skórki).
Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie
wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki (boki również lekko do środka). Roladki
obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wykładamy do
naczynia żaroodpornego. Do garnka wlewamy passatę i płyn z papryk. Doprawiamy
solą, pieprzem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę i ewentualnie cukrem (podkręci smak). Zagotowujemy i zalewamy
passatą roladki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez
ok. 1 godz. – 1 kg. Pod koniec zakładamy
na naczynie folię aluminiową. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz