czwartek, 4 sierpnia 2016

Cukiniowe spaghetti na surowo z sosem czosnkowym

Nadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości (inne warzywa i owoce również). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie.


Składniki:
  • 1 młoda cukinii
  • 2 plasterki polędwicy sopockiej
  • 2 plastry sera mozzarella
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 duży pomidor
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos czosnkowy



Wykonanie:

Cukinię kroimy w cienkie spaghetti, układamy na talerzach. Ser, polędwicę i ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i pieprzem. W dalszej kolejności polewamy sosem czosnkowym (prezentowanym na blogu – Rewelacyjny sos czosnkowy). Pomidora obieramy ze skóry (najpierw parzymy a później łatwo usuwamy skórkę), kroimy w dużą kostkę. Nakładamy na spaghetti i lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować. <3
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    OdpowiedzUsuń