Nadal króluje cukinia - pomiędzy
ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe
urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti
o metrowej długości (inne warzywa i owoce
również). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące
danie.
Składniki:
- 1 młoda cukinii
- 2 plasterki polędwicy sopockiej
- 2 plastry sera mozzarella
- 2 ogórki małosolne
- 1 duży pomidor
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Sos czosnkowy
Wykonanie:
Cukinię kroimy w
cienkie spaghetti, układamy na talerzach. Ser, polędwicę i ogórki kroimy w
słupki. Posypujemy solą i pieprzem. W dalszej kolejności polewamy sosem
czosnkowym (prezentowanym na blogu –
Rewelacyjny sos czosnkowy). Pomidora obieramy ze skóry (najpierw parzymy a
później łatwo usuwamy skórkę), kroimy w dużą kostkę. Nakładamy na spaghetti i
lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO.
Muszę wypróbować. <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/
świetny pomysł !
OdpowiedzUsuń