Kilka dni temu dostałam przepis i słoik
ogórków (do spróbowania) w zalewie z
miodem. Ogórki były przepyszne. Oczywiście pozbierałam ogórki i zabrałam się do
pracy. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie jadł to musi uwierzyć, że bardzo smaczne
a jeżeli ktoś ich jeszcze nie robił to ma jeszcze szansę. Polecam.
Składniki:
- Ogórki średniej wielkości
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- gorczyca
- marchew
Zalewa:
- 250 ml wody
- 250 ml cukru
- 250 ml octu 10%
- 1 spora łyżka miodu
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Z podanych
składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy kilka plasterków bądź
kostek marchewek, niecałą łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego,
kawałek liścia laurowego i oczywiście ogórki. Jeżeli ogórki są małe kroimy na
połowę a jeżeli są większe na więcej kawałków. Całość zalewamy przygotowaną zalewą
i pasteryzujemy około 15 minut (garnek
wykładamy szmatką, wlewamy wodę do wysokości około 2 cm od zakrętki i gotujemy przez
podany czas). SMACZNEGO.
Tradycyjne ogórki już dawno mi się znudziły i teraz szukam czegoś nowego. Robiłam już ogórki z chilli, w zalewie curry i w musztardzie, ale z miodem jeszcze nie próbowałam. Z chęcią skorzystam z przepisu, będą jak znalazł na zimę : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj, te ogórki są bardzo smaczne. Podobnie jak Ty w curry i w musztardzie też robiłam, więc czas na miód. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń