niedziela, 31 lipca 2016

Słodki Jasio

Ten zapomniany przepis odnalazł się u nas przypadkiem przy sprzątaniu w szufladach. Przed laty miał w naszym domu wielkie powodzenie. Wypłowiały kartonik wycięty z jakiegoś opakowania whisky przypomniał nam o tym słodkim i sycącym smakołyku. Doskonale sprawdził się jako dodatek do jednego z niedawnych spędzonych rodzinnie wieczorów. Uważajcie jednak na jego kaloryczność! Nie polecam w nadmiarze!


Składniki:
  • 50 ml whisky (w oryginale Johnnie Walker Red Label, ale oczywiście można użyć innej)
  • 60 ml mleka lub śmietanki 12% (zdecydowanie lepsza jest śmietanka)
  • 3 łyżeczki płynnego miodu (jeśli wasz się skrystalizował wstawcie te 3 łyżeczki chwilkę do mikrofalówki).
  • Lód - oczywiście sporo.
  • Listek mięty i kilka goździków do dekoracji (tak radzą w oryginale).
Wykonanie:

Składniki wlewamy do shakera i energicznie mieszamy - około 1 minutę. Opcjonalnie można użyć miksera. Przecedzamy do szklanki i dekorujemy.Bardzo słodko i bardzo smacznie!




Autor: Mirosław Górski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz