Niedawno prezentowałam na blogu sos
barbecue, dzisiaj natomiast prezentuję danie z wykorzystaniem tego sosu. Sos
idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania
obu przepisów.
Składniki:
- 1 ½ kg żeberek (paski)
- Sól
- Pieprz
- Sos barbecue – mały słoik (wielkość szklanki)
- Bulion około 300 - 400 ml
- olej
Wykonanie:
Żeberka kroimy
na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 30 minut do
zamarynowania. Następnie podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości
oleju. Przekładamy do garnka i podlewamy bulionem (warzywnym, można wykorzystać z kostki). Dusimy pod przykryciem
około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos barbecue. Przykrywamy i gotujemy do
miękkości żeberek (jeżeli posiadacie
szybkowar, to jest to idealne danie aby go wykorzystać). SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz