czwartek, 14 lipca 2016

Żeberka w sosie barbecue

Niedawno prezentowałam na blogu sos barbecue, dzisiaj natomiast prezentuję danie z wykorzystaniem tego sosu. Sos idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania obu przepisów.



Składniki:
  • 1 ½ kg żeberek (paski)
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos barbecue – mały słoik (wielkość szklanki)
  • Bulion około 300 - 400 ml
  • olej




Wykonanie:

Żeberka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka i podlewamy bulionem (warzywnym, można wykorzystać z kostki). Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos barbecue. Przykrywamy i gotujemy do miękkości żeberek (jeżeli posiadacie szybkowar, to jest to idealne danie aby go wykorzystać). SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz