wtorek, 12 lipca 2016

Sałatka makaronowa z brokułem i jajami w czosnkowym aromacie

Tyle już razy mówiłam jak bardzo lubię sałatki, zresztą jak cała moja rodzina. Ta którą dzisiaj prezentuję wyszła przepysznie. Gdy raz ją zrobicie, gwarantuję, że będzie wracać do Waszego menu jak bumerang. Polecam.




Składniki:
  • Makaron fusilli 300 gram (można użyć innego)
  • ½ sporego brokułu
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 4 jajka
  • Majonez light
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ząbki czosnku






Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przelewamy do sita i hartujemy zimną wodą. Brokuł gotujemy al dente, również w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie gotowane produkty pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu brokuł roimy na mniejsze kawałki. Łączymy w makaronem. Dodajemy również pokrojone w kostkę jajka i posiekany szczypiorek. Czosnek przepuszczamy przez praskę i umieszczamy w sałatce razem z majonezem (około 3 łyżek). Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam sałatki makaronowe :D Dla mnie to bomba :) Bo są dość syte, więc nawet na normalne danie można je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, ja lubię chyba wszystkie sałatki. Mam też swoje ulubione. Makaronowe zdecydowanie nadają się na każdy posiłek. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń