środa, 6 lipca 2016

Surówka z cukinii z dodatkiem pomidorów w bazyliowym sosie

Rozpoczęłam zbiór cukinii z mojego ogródka. Te najmłodsze są najsmaczniejsze. Większe muszą zaczekać na inną potrawę. W tym roku udało się coś ocalić przed ślimakami i dzięki temu mogę wykorzystywać cukinię do surówek.



Składniki:
  • Po ½ młodej zielonej i żółtej cukinii
  • 2 małe pomidory
  • Kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:

Cukinie skrawamy na długie, cienki paski. Idealnie do tego celu nadaje się obieraczka do warzyw. Pomidory parzymy (polewamy wrzątkiem) i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i dodajemy do cukinii. Listki bazylii umieszczamy w małym podręcznym mikserze lub w moździerzu. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku oraz mielony pieprz. Ucieramy na jednolitą masę. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Delikatnie lekko mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz