piątek, 8 lipca 2016

Pieczone piersi z kaczki z brzoskwiniami

Pewnie każdy z nas zna pieczone piersi z kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek – brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z kaczki. Niezmiernie się ucieszyłam. Bo kto ich nie lubi. Pycha.


Składniki:
  • Piersi z kaczki dowolna ilość
  • Kilka brzoskwiń
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek





Wykonanie:

Skórę na kaczych piersiach lekko nacinamy. Całość nacieramy solą, przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Z brzoskwiń usuwamy pestki. Owoce kroimy na kawałki. Obkładamy nimi piersi i pozostawiamy do zamarynowania (można nawet zostawić na noc w lodówce. Marynujemy odwrotnie niż pieczemy, czyli skórą do dołu. Aromaty brzoskwiń lepiej przejdą). Następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 oC około godziny (zależy od wielkości i ilości, ja miałam ich 6) na początku skórą do góry. Potem podpiekamy z drugiej strony i przykrywamy folią aluminiową aby piersi nam nie wyschły. Warto podczas pieczenia sprawdzać widelcem (nakłuć) czy piersi są odpowiednio upieczone i miękkie. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz