poniedziałek, 25 lipca 2016

Surówka na zielono

Na dzisiaj proponuję surówkę na zielono. Zasadą tej prostej surówki jest wykorzystanie warzyw i owoców w kolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo.


Składniki:
  • Sałata
  • ½ młodej zielonej cukinii
  • 2 ogórki małosolne
  • Pęczek szczypiorku
  • ½ zielonej papryki

Sos:
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Cukier
  • Sól
  • Koperek
  • Pieprz
  • woda




Wykonanie:

Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki kroimy w paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Do filiżanki wlewamy po 3 łyżki oliwy i wody, dodajemy sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy koperek. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Dla zapracowanych zamiast samodzielnie przygotowanego proponuję gotowy sos do surówek, oczywiście zielony. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz