Na dzisiaj proponuję surówkę na zielono.
Zasadą tej prostej surówki jest wykorzystanie warzyw i owoców w kolorze
zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona
surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo.
Składniki:
- Sałata
- ½ młodej zielonej cukinii
- 2 ogórki małosolne
- Pęczek szczypiorku
- ½ zielonej papryki
Sos:
- Oliwa
- Sok z cytryny
- Cukier
- Sól
- Koperek
- Pieprz
- woda
Wykonanie:
Sałatę myjemy,
odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki
kroimy w paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Do filiżanki wlewamy po 3 łyżki
oliwy i wody, dodajemy sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, cukrem i
pieprzem. Intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy koperek. Przygotowanym sosem
polewamy surówkę. Dla zapracowanych zamiast samodzielnie przygotowanego
proponuję gotowy sos do surówek, oczywiście zielony. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz