czwartek, 21 lipca 2016

Klopsiki z indyka z cukinią i bakłażanem

Kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii i dodatkowo bakłażana. Można je traktować jako danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić do niego bagietkę i obiad gotowy. Smacznie i szybko.



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 bakłażan
  • 300 gram mięsa mielonego z indyka
  • Pomidory krojone z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • Kilka pieczarek
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • Mleko około 50 ml
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ząbki czosnku





Wykonanie:

Bułkę tartą zalewamy mlekiem (tak aby bułka stała się wilgotna). Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe klopsiki. Podsmażamy je na patelni z każdej strony. Cukinię i bakłażana kroimy w dużą kostkę i umieszczamy również na patelni. Smażymy razem. Paprykę kroimy na małe kawałki a pieczarki w plasterki. Dodajemy do całości. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Mniej zmywania, to zawsze lepsza opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, dokładnie jak piszesz. Niekiedy warto ułatwić sobie życie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń