piątek, 29 lipca 2016

Morszczuk argentyński smażony w cieście koperkowym

Piąteczek i kolejna rybka. Dzisiaj morszczuk smażony w cieście. Jest kilka zalet tak przygotowanej ryby. Podczas smażenia nie pozostawia aż tak intensywnego zapachu w domu a ryba po usmażeniu jest wilgotna i aromatyczna. Jeżeli nie macie morszczuka argentyńskiego możecie wykorzystać inną rybę. Ważne aby były to filety z ryby i najlepiej bez skóry. Polecam, bo warto.



Składniki:
  • 600 gram filetów z morszczuka
  • Sól
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • Olej do smażenia


Ciasto:
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • Mąka pszenna
  • Sól
  • Pęczek koperku






Wykonanie:

Morszczuka przyprawiamy z obu stron solą i przyprawą ziołową. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i tyle mąki aby zrobić bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto solimy, mieszamy aby nie było żadnych grudek. Koperek siekamy i dodajemy do ciasta. Również mieszamy. Wszystkie filety zanurzamy w cieście (wkładamy pojedynczo). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron obtoczone w cieście filety. Ryba idealnie pasuje do ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty (prezentowanej na blogu). SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz