niedziela, 10 lipca 2016

Bigos z młodą kapustą i żurawiną

Bigos zawsze warto zrobić. Można zrobić go na zasadzie porządków w lodówce bądź też celowo lub tak zwyczajnie gdy mamy na niego ochotę. W lodówce czekała w swojej kolejce młoda mała kapusta, kiszoną posiadam własną i tak to się zaczęło. Chciałam coś zmienić. Tak powstał bigos z żurawiną i pomidorami z puszki. Wyszło smacznie.



Składniki:
  • 1 mała młoda kapusta
  • Kiszona kapusta – słoik około 720 gram
  • 2 marchewki
  • Ok. 200  gram szynki wędzonej (można dodać różne)
  • Pomidory krojone z puszki
  • Pieprz
  • Bulion ½ l




Wykonanie:

Kapustę szatkujemy (w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem (można wykorzystać bulion z kostki). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem (na ogół nie potrzeba soli). Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny. Gotujemy wolno. Jak wiadomo bigos im dłużej gotowany tym lepszy, ale godzina gotowania też wystarczy. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Gdy zbyt bardzo odparuje nam bigos uzupełniamy wodą. SMACZNEGO.

1 komentarz:

  1. Sporo pracy :) polecam Ci na dni, gdy nie będziesz maiła tyle czasu na stanie w kuchni Kcalmara i ich szybkie oraz zdrowe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń