Wołowe mięso mielone wbrew pozorom
idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy
nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie.
Składniki:
- 800 gram wołowego mięsa mielonego
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 100 gram chudego boczku parzonego
- szczypior
- 4 szalotki
- Bulion około ½ l
- Mąka
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Marchew, seler i
pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki.
Boczek bardzo drobno siekamy lub przez kilka sekund miksujemy aby uzyskać
podobny efekt. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone równie
przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych
kotletów. Kotlety wyrabiamy (jak na
mielone kotlety). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy na foli.
Przykrywamy również folią. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy kotleta, aby
uzyskać płaski kawałek mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy
w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich
zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką
ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni
przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i
podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 40 minut (zależnie od wołowiny). SMACZNEGO.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńWitaj, nie tylko dobrze wygląda ale też dobrze smakuje. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne zraziki, skusiłabym się na takie ... :)
OdpowiedzUsuńWitajcie, były smaczne, były... Myślę, że ten sposób daje wiele możliwości. Na tym zapewne nie poprzestanę. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zraziki, na obiad idealne.
OdpowiedzUsuńWitaj, dokładnie jak piszesz - na obiad idealne. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń