wtorek, 28 czerwca 2016

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane warzywami w sosie z szalotkami

Wołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie.


Składniki:
  • 800 gram wołowego mięsa mielonego
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 100 gram chudego boczku parzonego
  • szczypior
  • 4 szalotki
  • Bulion około ½ l
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz









Wykonanie:

Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy lub przez kilka sekund miksujemy aby uzyskać podobny efekt. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone równie przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych kotletów. Kotlety wyrabiamy (jak na mielone kotlety). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy na foli. Przykrywamy również folią. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy kotleta, aby uzyskać płaski kawałek mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 40 minut (zależnie od wołowiny). SMACZNEGO.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, nie tylko dobrze wygląda ale też dobrze smakuje. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne zraziki, skusiłabym się na takie ... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witajcie, były smaczne, były... Myślę, że ten sposób daje wiele możliwości. Na tym zapewne nie poprzestanę. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie zraziki, na obiad idealne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj, dokładnie jak piszesz - na obiad idealne. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń