czwartek, 30 czerwca 2016

Naleśniki pełnoziarniste z gorącym sosem porzeczkowo – malinowym

W miarę możliwości staram się wykorzystywać sezonowe owoce a w szczególnie gdy rosną w moim ogrodzie. W tym roku staram się też zdążyć przed szpakami, a jest ich sporo. Zjadły już czereśnie, ledwie zaczerwienione wiśnie i zabierają się za porzeczki. I tak dzisiaj przedstawiam naleśniki z gorącym sosem owocowym.


Składniki:

  • Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka pełnoziarnista, szczypta soli )



Nadzienie:
  • Twaróg
  • Śmietana gęsta ukwaszona
  • Cukier


Sos owocowy:
  • Porzeczki czerwone
  • Maliny
  • Brzoskwinia



Wykonanie:

Owoce oczyszczamy i myjemy. Posypujemy niewielką ilością cukru (około 1 łyżki) i pozostawiamy aby owoce puściły trochę soku. Z jajek, mleka i mąki pełnoziarnistej (ze szczyptą soli) robimy ciasto na naleśniki. Dzięki naleśnikarce do smażenia naleśników nie używam oleju i cały dom też nie przesiąka ich zapachem (świetne urządzenie, polecam). Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę i cukier (kto jakie lubi). Naleśniki smarujemy przygotowaną masą twarogową i składamy na pół i ponownie na połowę. Owoce podgrzewamy, dodajemy więcej cukru (smakujemy i dodajemy tyle aby był odpowiednia dla nas słodki). Gotujemy kilka minut. Podczas gotowania mieszamy. Całość przelewamy przez sito i przecieramy aby pozbyć się pestek z porzeczek i malin. Podgrzewamy. Złożone naleśniki ponownie podsmażamy z obu stron (dzięki temu będą ciepłe i chrupiące z wierzchu). Wykładamy na talerz i polewamy gorącym sosem owocowym. SMACZNEGO.

1 komentarz: