niedziela, 26 czerwca 2016

Sałatka warzywna z czarną fasolą i chrupiącym boczkiem

Kolejna już sałatka której pomysł narodził się w chwili. U mnie właśnie tak często bywa. Coś za mną „chodziło”. I tak pomysł i ochota przerodziły się w przedstawianą sałatkę. Może i Was zainspiruje. Chrupiący boczek idealnie spaja całość. Polecam.


Składniki:
  • 150 gram chudego boczku parzonego
  • Czarna fasola z puszki
  • Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą (kartonik)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 kiszone ogórki
  • Pieczarki marynowane (mały słoik)
  • Kilka suszonych pomidorów w oleju
  • Majonez light około 2 łyżek
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki







Wykonanie:

Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w słupki. Smażymy na suchej patelni aż nabiorą chrupkości. Po usmażeniu przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mieszankę warzywną odsączmy i wykładamy do miski. Fasolę dodatkowo przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odcieknięcia. Szalotkę drobno siekamy, ogórki i pomidory kroimy w słupki. Natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na koniec dodajemy część wystudzonego boczku, majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pozostałym boczkiem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz