sobota, 18 czerwca 2016

Zapiekane roladki z kurczaka i bakłażana z suszonymi pomidorami

Niedawno kupiłam bakłażana o kształcie piłki. Wykorzystałam go do zrobienia roladek. W sumie nie ma to większego znaczenia jaki jest jego kształt, smakuje tak samo. Roladki które dzisiaj przedstawiam można upiec, bądź usmażyć. Wybrałam wersję pieczoną – bardziej na lenia. Wy wybierzcie tak jak Wam bardziej odpowiada.


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • Filet z kurczaka (dowolna ilość)
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Pomidory suszone w oleju
  • Mąka
  • Jajko
  • Bułka tarta







Wykonanie:

Bakłażana kroimy w plastry około ½ cm. Solimy. Pozostawiamy na chwilę. Filety z kurczaka również kroimy w plastry (jak na kotlety) i lekko je rozbijamy przez folię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Plastry bakłażana grillujemy lub przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z pomidorów (pozostaje aromat). Na chwilę pozostawiamy do przestygnięcia a następnie układamy na kotletach z kurczaka i posypujemy granulowanym czosnkiem. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i nakładamy na bakłażana. Zwijamy w roladki. Panierujemy w mące w jajku i bułce tartej. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem (od pomidorów). Układamy roladki. Roladki również smarujemy olejem z pomidorów. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut, aż zaczną się rumienić. Inna opcja jest tak, że smażymy je z każdej strony na patelni. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz