środa, 15 czerwca 2016

Makaron z truskawkami i twarogiem

Ulubione danie dzieci a i dorośli nie ukrywają, że je bardzo lubią (z życia wzięte). Teraz jest najlepszy moment na jego wykonanie. Sezon na truskawki w pełni. Owoce są pyszne, słodkie i pełne słońca. Polecam.


Składniki:
  • Dowolna ilość truskawek
  • Makaron
  • Cukier
  • Twaróg
  • Śmietana gęsta





Wykonanie:

Z truskawek usuwamy szypułki. Rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (najlepsze są wtedy jak w rozgniecionych truskawkach zostają całe kawałki, dlatego lepiej ich nie miksować). Dodajemy cukier (ilość uzależniona od naszych preferencji). Mieszamy. Twaróg rozkruszamy (dowolna ilość). Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na odcedzony makaron wykładamy porcję truskawek, śmietanę i na koniec dodajemy twaróg. Pycha. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa. Kiedyś go nienawidziłam, ale teraz z chęcią bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,z mojego dzieciństwa nie pamiętam tego dania, nie wiem może coś mi umknęło. Na pewno nie zapadło mi w pamięci. Mam też takie potrawy których nie lubiłam jako dziecko a teraz się sama sobie dziwię. Moje dzieci zawsze lubiły makaron z truskawkami i lubią go będąc osobami dorosłymi. Koniecznie spróbuj, smak z czasem często się zmienia. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń