wtorek, 21 czerwca 2016

Risotto z brokułami i fasolką szparagową

Risotto dla mnie to taka potrawa w której można wykorzystać wiele składników, każdy składnik pasuje. W moim domu wszystkim bez wyjątku smakuje to danie (robione na różne sposoby). Nawet osoby które jedzą je po raz pierwszy stają się jego zagorzałymi zwolennikami. Koniecznie spróbujcie a zapewniam, że i Wam zasmakuje.



Składniki:
  • Ugotowany ryż (2 woreczki)
  • Pieczony lub gotowany kurczak (dowolna ilość)
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • Marynowane pieczarki (1/2 małego słoika)
  • ½ brokułu (może być mrożony)
  • ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • Pomidory krojone z puszki
  • Ser żółty typu gouda
  • Ketchup
  • Sól
  • Pieprz





Wykonanie:

Ryż wykładamy do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu. Cebulę siekamy w kostkę, ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy pomidory z puszki. Brokuł i fasolkę szparagową gotujemy al dente (oddzielnie) w osolonej wodzie. Odcedzone również umieszczamy w potrawie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodatkowo ketchupem. Delikatnie mieszamy. Wyrównujemy wierzch potrawy. Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut. Przed podaniem dodatkowo można polać ketchupem. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz