sobota, 11 czerwca 2016

Udziec z indyka z marchewką i groszkiem z nutą chrzanowego almette

Dzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz marchewki i lekka nuta almette. Pycha. Szkoda, że nie zostało.


Składniki:
  • 1 udziec z indyka
  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • Sól
  • Mielona słodka papryka
  • Mielona ostra papryka
  • Pieprz czarny
  • Niewielka ilość oleju
  • Serek almette chrzanowy
  • woda





Wykonanie:

Udziec przyprawiamy solą i paprykami. Pozostawiamy do zamarynowania, przynajmniej na 30 minut. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Mięso smażymy z obu stron, tak aby się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy wodą (ok. 1 szklanki). Dodatkowo przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, przewracamy od czasu do czasu (udziec z indyka robi się stosunkowo szybko). Jeżeli w trakcie odparuje nam woda zawsze możemy ją uzupełnić. Gdy mięso będzie gotowe odlewamy niewielką ilość płynu. Dodajemy do niego serek almette. Mieszamy. Całość wlewamy do mięsa. I gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gotowe. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz