Dzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z
indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza
się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz
marchewki i lekka nuta almette. Pycha. Szkoda, że nie zostało.
Składniki:
- 1 udziec z indyka
- 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- Sól
- Mielona słodka papryka
- Mielona ostra papryka
- Pieprz czarny
- Niewielka ilość oleju
- Serek almette chrzanowy
- woda
Wykonanie:
Udziec
przyprawiamy solą i paprykami. Pozostawiamy do zamarynowania, przynajmniej na
30 minut. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Mięso smażymy z obu
stron, tak aby się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy
wodą (ok. 1 szklanki). Dodatkowo
przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości
mięsa, przewracamy od czasu do czasu (udziec
z indyka robi się stosunkowo szybko). Jeżeli w trakcie odparuje nam woda
zawsze możemy ją uzupełnić. Gdy mięso będzie gotowe odlewamy niewielką ilość
płynu. Dodajemy do niego serek almette. Mieszamy. Całość wlewamy do mięsa. I
gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gotowe. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz