wtorek, 7 czerwca 2016

Potrawka z tofu – danie chińskie

Od dłuższego czasu zamierzałam przygotować to danie lecz tofu było z jakiegoś powodu niedostępne. Przeszukałam chyba wszystkie sklepy, nawet wmanewrowałam w poszukiwania córkę. A tu nic. Kiedy już się poddałam, tofu pojawiło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. I dzięki temu przedstawiam to danie. Polecam.


Składniki:
  • Ok. 400 gram tofu (2 opakowania)
  • 350 gram mięsa mielonego drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wina białego wytrawnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • ½ łyżki mąki kukurydzianej +1 łyżka wody
  • Pieprz
  • Chili w proszku
  • sól
  • ½ szklanki wody







Wykonanie:

Czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy mięso mielone, lekko je solimy. Chwilę smażymy aż białko się zetnie a następnie dodajemy wino.  Gdy wino odparuje wlewamy olej sezamowy i sos sojowy razem z ½ szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy „ogień” i przyprawiamy cukrem, pieprzem i chili. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa wraz z pokrojoną dymką. Dusimy przez 3 minuty. Delikatnie mieszamy tak aby nie pokruszyć tofu. Mąkę mieszamy z wodą, wlewamy, dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz