Od dłuższego czasu zamierzałam
przygotować to danie lecz tofu było z jakiegoś powodu niedostępne. Przeszukałam
chyba wszystkie sklepy, nawet wmanewrowałam w poszukiwania córkę. A tu nic. Kiedy
już się poddałam, tofu pojawiło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. I
dzięki temu przedstawiam to danie. Polecam.
Składniki:
- Ok. 400 gram tofu (2 opakowania)
- 350 gram mięsa mielonego drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wina białego wytrawnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pęczek cebulki dymki
- ½ łyżki mąki kukurydzianej +1 łyżka wody
- Pieprz
- Chili w proszku
- sól
- ½ szklanki wody
Wykonanie:
Czosnek
przepuszczamy przez praskę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy mięso mielone,
lekko je solimy. Chwilę smażymy aż białko się zetnie a następnie dodajemy wino. Gdy wino odparuje wlewamy olej sezamowy i sos
sojowy razem z ½ szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy „ogień” i przyprawiamy
cukrem, pieprzem i chili. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa wraz z
pokrojoną dymką. Dusimy przez 3 minuty. Delikatnie mieszamy tak aby nie pokruszyć
tofu. Mąkę mieszamy z wodą, wlewamy, dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy z
ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz