czwartek, 2 czerwca 2016

Szaszłyk drobiowo – wieprzowy aromatyzowany czosnkiem

Danie szczególnie polecam na grilla (w końcu to prawie nasze zajęcie narodowe). Dzięki dodaniu do potrawy boczku, filet z kurczaka nie jest suchy, a całość dopełnia się idealnie. Polecam, wypróbowane.


Składniki:
  • Filety z kurczaka
  • Świeży boczek
  • Sól
  • Czosnek
  • Słodka mielona papryka






Wykonanie:

Z boczku usuwamy skórę a następnie kroimy go na cienkie paski. Przyprawiamy solą, papryką i przepuszczony przez praskę czosnkiem. Pozostawiamy do zamarynowania (możemy zostawić nawet na kilka godzin w lodówce, im dłużej tym aromat czosnku bardziej intensywny). Filety z kurczaka kroimy w długie, cienkie paski. Przyprawiamy podobnie jak boczek i również pozostawiamy do zamarynowania. Na pasek boczku układamy pasek fileta z kurczaka. Całość nadziewamy na patyk do szaszłyków (tak jakbyśmy fastrygowali). Nakładamy po dwa plastry boczku i dwa paski kurczaka. I grillujemy. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz