Danie szczególnie polecam na grilla (w końcu to prawie nasze zajęcie narodowe).
Dzięki dodaniu do potrawy boczku, filet z kurczaka nie jest suchy, a całość
dopełnia się idealnie. Polecam, wypróbowane.
Składniki:
- Filety z kurczaka
- Świeży boczek
- Sól
- Czosnek
- Słodka mielona papryka
Wykonanie:
Z boczku usuwamy
skórę a następnie kroimy go na cienkie paski. Przyprawiamy solą, papryką i
przepuszczony przez praskę czosnkiem. Pozostawiamy do zamarynowania (możemy zostawić nawet na kilka godzin w
lodówce, im dłużej tym aromat czosnku bardziej intensywny). Filety z
kurczaka kroimy w długie, cienkie paski. Przyprawiamy podobnie jak boczek i
również pozostawiamy do zamarynowania. Na pasek boczku układamy pasek fileta z
kurczaka. Całość nadziewamy na patyk do szaszłyków (tak jakbyśmy fastrygowali). Nakładamy po dwa plastry boczku i dwa
paski kurczaka. I grillujemy. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz