sobota, 28 maja 2016

Pulpety z szynki w sosie koperkowym

Danie prawie wrosło w tradycję, podobnie jak pulpety w sosie pomidorowym. U mnie bywają od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić coś w miarę szybko. Od pewnego czasu zmagam się z remontem, z tego też powodu staram się robić potrawy mało skomplikowane. Może i Wam przepis się przyda a potrawa przypadnie do gustu.


Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego z szynki (można zastąpić innym)
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • Ok. ½ szklanki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 marchewki
  • Kawałek pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • Pęczek koperku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 2 spore łyżeczki mąki







Wykonanie:

Do garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety. Do bułki tartej dodajemy mleko (tak aby bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą delikatne) a następnie całość przesypujemy do mięsa mielonego razem z jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety. Jeżeli mięso będzie się zbyt bardzo kleiło do rąk, ręce wystarczy zwilżyć wodą. Do gotującego się wywaru dodajemy pulpety i gotujemy około 20 minut. Warzywa wyjmujemy, odlewamy niewielką ilość wywaru, dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym wywarze z pulpetami. Gotujemy. Koperek siekamy i dodajemy jako ostatni do przygotowanego sosu. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz