czwartek, 23 czerwca 2016

Łosoś pieczony z pastą z suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku

Przez pewnie czas nie przygotowywałam łososia. Po prostu w pewnym momencie bywał tak często, że zwyczajnie nie miałam na niego ochoty. W końcu przeszło. Dzisiaj prezentuję łososia pieczonego. Przepis łatwy a rybka smaczna. Często sukces tkwi w prostocie. Polecam.


Składniki:
  • Kawałki łososia (ok. 200 gram na „głowę”)
  • Sól
  • Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem
  • Natka pietruszki





Wykonanie:

Łososia oczyszczamy. Warto wyjąć pęsetą ości, łatwo wychodzą. Rybę solimy z obu stron. Kładziemy w naczyniu do zapiekania skórą do dołu. Na łososia nakładamy pastę z suszonych pomidorów i pozostawiamy do zamarynowania. Pozostawiamy minimum na 30 minut. Następnie zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną pietruszką. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz