czwartek, 19 maja 2016

Tarta z rabarbarem

W moim ogródku sezon na rabarbar w pełni, najbardziej widoczny na grządce (może większy jest tylko lubczyk). Oczywiście wykorzystuję rabarbar w pełni jego sezonu. Pamiętacie jak kiedyś jadło się rabarbar (może nadal tak bywa) ? Rabarbar po prostu się obierało, maczało w cukrze i gotowe. Ja jestem miłośnikiem kwaśnych potraw, ale pamiętam, że zdarzało się, że aż wykręcało buzię od kwaśnego. Dzisiaj proponuję tartę z rabarbarem a buzi już nie wykręca.


Składniki:

Ciasto na tartę

  • 150 gram margaryny/ masła
  • 100 gram cukru
  • 200 gram mąki
  • 1 jajko



Masa rabarbarowa

  • 5 dużych pędów rabarbaru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 galaretka wiśniowa





Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Schładzamy, wyklejamy formę na tartę (ciasto nakłuwamy widelcem), ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 oC przez około 20 – 30 minut. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy 2/3 szklankami cukru. Pozostawiamy na 15 minut aby rabarabr puścił sok. Po tym czasie zaczynamy gotować masę rabarbaraową. Tak długo aż zacznie gęstnieć. Przez cały czas mieszamy (trwa to kilka minut). W 300 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Galaretkę wlewamy do rabarbarbaru. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia i wstępnego tężenia. Gdy lekko zacznie tężeć, wylewamy na tartę. Wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz