wtorek, 24 maja 2016

Szpinakowa rolada z łososiem

Pewnie wielu z Was widziało tę roladę a część nawet ją próbowała. Roladę którą prezentuję starałam się dopasować do gustu własnego i domowników. Zbliża się Święto, może dacie się skusić na przygotowanie tej smacznej potrawy.


Składniki:

Ciasto:
  • Szpinak mrożony – 1 opakowanie
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
  • Czosnek suszony
  • 4 jajka





Nadzienie:
  • 2 opakowania serka chrzanowego typu almette
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • Około 2 łyżek tartego chrzanu ze słoika
  • 4 posiekane dymki (ze szczypiorkiem)
  • sól



Dodatkowo:
  • 125 gram wędzonego łososia
  • Czerwona świeża papryka



Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy (łatwo rozmraża się w mikrofalówce a potem zlewa wodę). Na patelnię wykładamy masło, dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy. Postawiamy do przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do wystudzonego szpinaku. Białka ubijamy i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190 oC. Biszkopt wyjmujemy na ręcznik kuchenny i zwijamy go w rulon. Zwijanie wykonujemy gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Do serków dodajemy chrzan, jogurt, dymkę i doprawiamy solą. Paprykę kroimy w kostkę. Delikatnie rozwijamy biszkopt. Nakładamy łososia. Następnie smarujemy masą i na koniec układamy posiekaną paprykę. Ponownie zwijamy w rulon. Zawijamy w ręcznik i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu kroimy w plastry i układamy na półmisku. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz