sobota, 14 maja 2016

Filet z kurczaka marynowany w maślance i tzatziki

Pewnie tak jak ja większość z Was lubi smak dipu tzatziki. Wykorzystałam gotową mieszankę przypraw do zamarynowania mięsa.  Filet marynowany nabrał nie tylko smaku przyprawy ale wilgotności i delikatności maślanki. Zachęcam do wykorzystania przepisu.


Składniki:
  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 opakowanie przyprawy do tzatziki
  • Sól
  • 1 łyżeczka mąki
  • Niewielka ilość oleju





Wykonanie:

Fileta kroimy na mniejsze kawałki i solimy. Do maślanki dodajemy przyprawę o tzatziki, mieszamy. Przygotowaną marynatą zlewamy fileta. Pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin a jeszcze lepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie, fileta wyjmujemy z marynaty (przytrzymujemy aby lekko obciekł)) i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do pozostałej marynaty dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez chwilę. Od czasu do czasu mieszamy. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz